Skocentrum

Skogsblomman är som jag redan berättat en gammal skofabriksarbetarbostad. Mjällom har under lång tid varit en industribygd, med allt från kartongtillverkning, ett flertal skofabriker och inte minst tunnbrödsbageri.

Redan 1919 startade bondsonen Per Johan Nordlander och fiskarsonen Ivar Ernst Norlin den första skotillverkningen, som senare utvecklade sig till inte mindre än 10 skofabriker i Mjällom!
För er som håller eller har hållt på med hästar kanske skomärket Klea känns igen? Några av åtminstone MINA favoritridstövlar var av detta märke (kom sedan likadana som hette Graningestövlar, de kanske tog över tillverkningen?) och det var just Klea Skor som var den sista skofabriken ut, 1999 la de ner sin verksamhet.

Tyvärr vet vi inte riktigt hur Skogsblommans historia har sett ut, det vi vet är att byggnaden brann ner (kan det ha varit på 40-talet?) men sedan byggdes upp igen. Vi tror att den fungerade som skofbariksarbetarbostad även innan branden men vet inte säkert. Om det är någon som känner till mer info om Skogsblomman, eller rent av har bott där vid något tillfälle så vore det kul om ni hörde av er!

Angående branden kan man än idag hitta rester från den i form av gamla parfymflaskor och krossat porslin, jag lovar att visa några av fynden framöver!

Ni som är intresserad av att läsa mer om Mjälloms roll som industribygd kan klicka in er på Kulturmagasinets hemsida, som är ett museum som även är värt ett besök om ni befinner er i trakterna!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0